News
Çka do të thotë #iamalbaniandotcom
Wednesday, May 6, 2020 8:38 PM

Teatri Dodona

 

Kjo është një metodë automatizimi për motorin e kërkimit që mbledh artikuj të ndryshëm nga interneti për të dokumentuar historinë shqiptare.

Historia shqiptare nuk ka shumë libra të shkruar dhe ato që shkruhen nuk janë të sistemuara dhe as të ndërlidhura mirë për referencave. Prandaj, ky sistemi ynë, Webtrees, është një sistem për trungujt familjarë, por është i ndryshuar përmes programimit që më shumë të shërbejë si vegël për historianët që ta dokumentojnë historinë në bazë të vendit, kohës dhe personave dhe më vonë të shohin harta, linja kohore she relacione shoqërore.

Në të njejtën kohë, ky system na lejon që të shohim dhe kuptojmë situatat historike më mirë sepse ky sistem na sjellë në vëmendje edhe ndërlidhjet familjare të cilat ishin mjeti kryesorë për manipulime politike.

Përmes këtij sistemi, kemi parë që Balshajt dhe Kastriotët kanë pasur lidhje martesore, gjithashtu edhe familja Toptani me Frashërit. E kjo e dyta paraqitet disa herë në system sepse shohim që Murat Toptani paska qenë në Stamboll në të njejtën kohë si Naim Frashëri, edhe motra e Vesimja paska qënë e martuar me një Frashër. Pra, ky sistem na tregoi se vendi, koha dhe lidhje njerzore u paraqitën së bashku.

Në anën tjetër, shohim që disa princa shqiptarë janë martuar me shkina? Pse? Gjin Bua Shpata ishte njëri, dhe nipi i tij Muriqi u martuan me shkina. Pse? Kjo është tradhëti. Shqiptari duhet të martohet me shqiptare dhe asgjë tjetër. 

Prandaj, nëse shihni që artikulli juaj është shënuar me #iamalbaniandotcom atëherë ai artikull është futur në systemin tonë, ose ka shkaktuar një hulumtim më të thellë.

 

Ndal njëherë!
Thursday, April 23, 2020 3:09 PM

Kur shikoni të gjeni nuse për djalin, apo ndoshta edhe vet djali shikon të gjejë nuse për vete, duhet të siguroni se nuk keni lidhje gjaknore, pra nuk jeni kusheri. Për ta bërë këtë vërtetim regjistrohuni te ky linku më poshtë, pastaj filloni të ndërtoni trungun prej djalit e deri te plaku më i vjetër, stërgjyshi apo katragjyshi, që mban mend historia e familjes suaj. Pastaj e bëni të njejtën për familjen e nuses. Kur e përfundoni, shkoni në menynë 'Relationship' dhe sistemi do të mundohet të gjejë urën lidhëse me djalit dhe nuses. Nëse thotë 'No relationship found' atëherë bëni planet e dasmës.
Të njejtën mund ta bëjë edhe nusja.
Kjo i duhet edhe disa të rinjëve shqiptarë që takohen në perëndim dhe martohen pa ditur asgjë për farefisin e njërit-tjetrit. Të mos dini për farefisin e njëritjetrit nuk është mirë por të mos dish a e ke nusen edhe kusherinë është shumë keq.

Favorites
Who is online
No signed-in and no anonymous users